Waardebepaling Diamant

Gegevens van uw diamant

Vul alle gegevens van uw diamant in.

Uw contactgegevens

Vul de gegevens in waarop wij u kunnen bereiken.
Aanhef(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Diamant verkopen in 3 stappen

1. Uw diamant

U wilt een diamant verkopen? Ons lidmaatschap van “de Beurs voor den diamanthandel” in Amsterdam is een waarborg van betrouwbaarheid

2. Kom langs

Als u langs komt in Utrecht zullen wij uw diamant ter plaatse taxeren en u direct uitbetalen.

3. Verkopen

Als u akkoord gaat met de taxatiewaarde, krijgt u van ons het genoemde bedrag direct uitbetaald.

Direct uw diamant verkopen.

Wij taxeren direct en ter plaatse. Uw diamant hoeft niet eerst opgestuurd te worden. Heeft u diamanten die u niet langer draagt en bent u op zoek naar een betrouwbaar adres voor de inkoop van uw diamanten? Onze gekwalificeerde diamantair bij Argentum Aurum helpt u graag verder met een taxatie van diamanten vanaf 1.00 carat. Loop zonder afspraak bij ons binnen; alle benodigde kennis en instrumenten zijn aanwezig om ter plekke de waarde van uw diamanten te bepalen.

Voor de inkoop van diamanten en juwelen kunt u terecht bij Argentum Aurum. Wij zijn al meer dan 25 jaar een autoriteit op het gebied van de inkoop van diamanten en briljanten. Wij betalen concurrerende prijzen voor moderne geslepen diamanten, antieke diamanten, oude diamanten en alle andere voorkomende diamanten. Wij kopen diamanten met of zonder certificaat. Dit mogen losse diamanten (briljanten) zijn, of diamanten gezet in sieraden zoals ringen, horloges en antieke juwelen etc.

Ontvang een eerlijke prijs voor uw diamant

Argentum Aurum lid van de Beurs voor den Diamanthandel in Amsterdam. Hierdoor weet u zeker dat u zaken doet met een betrouwbare partner en een reële waarde ontvangt.

Vakkennis en betrouwbaarheid

Ons lidmaatschap van de beurs voor den Diamanthandel “ in Amsterdam garandeert u dat wij een betrouwbare partner zijn. Leden van diamantbeurzen dienen zich te houden aan de gedragscode van de WFDB, de “World Federation Code of Conduct (WFCOP). Indien men zich niet houdt aan deze gedragscode volgen sancties.

Diamant als investering

Een diamant is geen investering – het is een retail product als elk ander. Mensen geven duizenden euro’s uit aan een diamant omdat ze ten onrechte geloven dat een diamant een solide investering is. Zijn er andere beleggingen waarbij de verkoper een winstmarge nastreeft van minimaal 100 % (meestal veel meer)? De meeste mensen zouden geluk hebben om de helft van de diamantwaarde te krijgen als ze de diamant de volgende dag probeerden te verkopen. De meeste winst is te behalen bij het kopen van een diamant voor de juiste prijs

Veel gestelde vragen

4 behandelingen van de diamant

4 behandelingen van diamant die niet iedere verkoper u vertelt.

Clarity enhanced diamanten

Clarity enhanced diamanten zijn 100 % natuurlijke diamanten die gewoon uit de grond komen. Het zijn dus geen synthetische diamanten!

Het verschil met een “gewone diamant” is dat de diamanten kunstmatig beter gemaakt zijn. Dit wel zeggen dat de in de diamant voorkomende barsten en scheuren worden opgevuld met glas of een op glas lijkende kunsthars. Na deze behandeling zal de diamant er veel beter uitzien dan voorheen, maar het is altijd mogelijk dat deze “vulling” eruit valt, bijvoorbeeld bij het op maat maken of verhitten van de ring.

Doe een taxatie op uw diamant

Er is niets mis met deze behandeling als u weet dat u een clarity enhanced diamant koopt. U kunt tenslotte voor minder geld een grotere diamant kopen, maar u snapt dat er minder betrouwbare verkopers van clarity enhanced diamanten zijn die u dit er niet bij vertellen. Ook kunt u vraagtekens zetten bij de vermelde clarity (zuiverheid) die op een eventueel diamantcertificaat staat vermeld want u kunt niet weten hoe slecht de oorspronkelijk diamant is geweest.

De GIA uit Amerika maakt geen certificaten van clarity enhanced diamanten.

Een aangesloten lid van een diamantbeurs is verplicht dit bij verkoop van een clarity enhanced diamant te vermelden. Doet hij dit niet dan betekent dat; geroyeerd worden op alle diamantbeurzen over de gehele wereld.

Laserbehandeling

Bij een laserbehandeling wordt er met een laser een dun kanaal geboord naar een zwart insluitsel dat gemakkelijk te zien is met het blote oog. Dit is een zeer dun kanaal en is zeker niet zichtbaar met het blote oog en dit laserkanaal wordt ook altijd aan de onderkant aangebracht. Na het “laseren”wordt de diamant onder druk gekookt in fluor en in veel gevallen zal het zwarte insluitsel wit worden. Het insluitsel is niet verdwenen maar een doorzichtig insluitsel is minder makkelijk te zien dan een zwart.

HPHT kleurbehandeling

Bij een HPHT (high pressure-high temperature) behandeling kan een diamant met een bruine kleur wit gemaakt worden en gele diamanten kunnen gemaakt worden in alle kleuren van de regenboog. Koop dus nooit een zogenaamde “fancy diamond” zonder certificaat van de GIA of HRD want een eventuele kleurbehandeling staat hier altijd op vermeld. Het is niet mogelijk een HPHT behandeling te herkennen met een loupe of met het blote oog. Alleen een zeer goed instituut kan dit onderzoeken op moleculair niveau.

Kleurbehandeling met radioactiviteit.

Een diamant kan ook van kleur veranderen door de diamant bloot te stellen aan radioactieve straling. Alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk, maar vooral zwarte diamant is bijna altijd “gebombardeerd” zoals dit ook wel genoemd wordt. Diamanten die deze behandeling hebben ondergaan moeten een tijd blijven liggen om te zorgen dat zij geen gevaar meer kunnen opleveren voor de gezondheid. Het komt wel eens voor dat een partij radioactieve diamanten op de markt komt. Deze is dan te kort op de behandeling verkocht.

Zoals u kunt lezen is een diamant kopen niet een kwestie van het zomaar lezen van een certificaat. Bent u van plan een diamant of briljant van waarde te kopen kan het geen kwaad een expert in te schakelen. Het scheelt u veel geld en u weet zeker dat u iets goeds koopt voor een juiste prijs. Laat u adviseren door een handelaar die is aangesloten bij een internationale diamantbeurs.

Carat of karaat (Nederlands)

Het aantal karaat zegt iets over het gewicht van de diamant of briljant. Niet altijd bepalend voor de gewildheid en de waarde bij het verkopen van diamanten aan een juwelier of diamantair

Wel is het zo – omdat grote diamanten in de natuur minder vaak voorkomen dan kleinere – dat een briljant van 1 karaat meer zal kosten dan een briljant van een half karaat, als ze tenminste beide dezelfde kwaliteiten hebben (helderheid, kleur, slijpvorm) Dit kan wel 3 x zoveel zijn.

Carat met betrekking tot omtrek

Ook kan een briljant groter lijken dan het gewicht op de weegschaal, door de diamant op een bepaalde manier te slijpen, te vlak. De diamant toont dus groter dan een goed geslepen diamant van hetzelfde gewicht. Een vakkundige diamantair zal altijd kiezen voor schittering boven gewicht.

Oorsprong karaat

De oorsprong van deze eenheid is veel ouder: in de oudheid werd op precisieweegschalen de maat aangehouden van de massa van het zaadje van johannesbroodboom, vanwege hun constante massa. Het Griekse woord voor deze vrucht is keration. Via het Arabisch en het Italiaans werd dat in het Nederlands ‘karaat’.

 

Zaad Johannes broodboom

Het karaatgewicht telt zwaar mee bij het bepalen van de waarde van diamanten en briljanten. Daarom is de eenheid karaat in het leven geroepen, om wereldwijd in dezelfde eenheid het gewicht van diamanten te kunnen vergelijken. Maar gewilde en heel kostbare diamanten zijn niet alleen maar groot en zwaar. Daarbij spelen de andere drie C’s een grote rol.

Certificering

De International Diamond Council van de Wereld Federatie van Diamantbeurzen heeft het initiatief genomen om voor de synthetische diamant een apart certificaat te ontwikkelen. De omschrijvingen die op dit certificaat worden gebruikt wijken af van de omschrijvingen die worden gebruikt op certificaten voor de natuurlijke diamant.

Daarnaast is het zo dat een synthetische diamant alleen verkocht mag worden onder de expliciete vermelding dat het gaat om een niet-natuurlijk product. Het valt dan ook onder fraude en is het een criminele handeling wanneer niet vermeld wordt dat er sprake is van een synthetische diamant. Dergelijke diamanten dienen dan ook altijd omschreven te worden met “synthetic”, “laboratory-grown”, “laboratory-created” of “man-made” gevolgd door het woord “diamond of diamonds”. Om definitief aan te kunnen tonen of een diamant al dan niet synthetisch is, dient er onderzoek worden uitgevoerd in een erkend edelsteenlaboratorium.

Helaas is het voor de leek en zelfs een professional moeilijk te onderscheiden of het gaat om een natuurlijke of synthetische diamant. Mocht u een diamant willen aanschaffen, is het in ieder geval van belang naar een erkende juwelier te gaan. Vraag daarbij altijd naar een eventueel certificaat en kijk of deze overeenkomt met de certificaten die uitgegeven worden bij natuurlijke diamanten. Het is overigens aan ieder voor zich om te bepalen of de verschillen in kwaliteit opwegen tegen de verschillen in diamantprijs.

Color (Kleur) van de diamant

Over het algemeen geldt, hoe witter de diamant, hoe hoger de diamantprijs.

Natuurlijke diamanten zijn niet altijd kleurloos als glas. Ze zijn er in vele kleuren. Toch zijn de ‘witte’ of kleurloze briljanten nog altijd het meest populair. Ook dat vertaalt zich weer in een hogere prijs.

Doe een taxatie op uw diamant

De kleur wordt aangegeven met letters van het alfabet, op een schaal die varieert van D (kleurloos) tot Z (geelachtig) De meest verkochte ‘kleuren’ in Nederland zijn G en H. Dat heette vroeger ‘Top Wesselton’ of ‘Wesselton’, en die benaming wordt nu niet meer gebruikt.

Het gaat om heel subtiele kleurverschillen vooral wanneer diamanten of briljanten in een sieraad zijn gezet, is de precieze kleur lastig met het blote oog te herkennen.

“Zo lijken diamanten in witgouden of platina sieraden (van J tot K kleur) witter dan ze in werkelijkheid zijn, en ook licht getinte diamanten (K-M kleur) zien er witter uit in een zetting van geelgoud.”

Hoe dan ook, het blijft moeilijk om het verschil tussen een E en een H kleur te zien, zelfs onder een daglichtlamp, zoals echte vakmensen bij het beoordelen van diamanten gebruiken. De kleur van de diamant wordt vergeleken met een zogenaamde “masterstone”, waarvan bekend is welke kleur deze heeft.

Er zijn een paar onafhankelijke laboratoria van naam (HRD en GIA bijvoorbeeld) die een diamant voorzien van een certificaat, maar zelfs met zo’n erkend rapport zal een diamanthandelaar de edelsteen nog zelf willen beoordelen op de 4 C’s.

Die natuurlijke kleur in een diamant ontstaat door allerlei oorzaken. Kleine oneffenheden of lichte kleuren kunnen dus een negatief effect op de waarde van diamanten en briljanten hebben. Maar ook hier zijn er uitzonderingen: er zijn zeldzame diamanten met mooie, subtiele kleuren geel, roze, groen of blauw.

Bepaalde diamanten verspreiden onder een ultraviolet lamp een blauwachtig schijnsel. Dat heet ‘fluorescentie’. Wanneer dit effect duidelijk waarneembaar is, zal het ook een vermindering van de verkoopprijs van de diamant betekenen.

Cut bij een diamant

Maaksel

Mensen in de diamantwereld die de waarde van briljanten of diamanten vaststellen noemen de wijze van slijpen ‘maaksel’ Een perfect geslepen briljant is altijd meer waard dan een te dikke of vlakke briljant. Bij het overslijpen van slecht gemaakte diamanten verlies je al gauw 10 tot 20 % van het oorspronkelijk gewicht. Ook heb je de kosten van het overslijpen.

Doe een taxatie op uw diamant

Hoewel het karaatgewicht (carat) het sterkste effect heeft op prijzen, kan cut de waarde drastisch verhogen of verlagen. Een beter geslepen diamant kost meer per karaat. Dit komt omdat er een meer van de ruwe steen is afgeslepen  om een betere cut en symmetrie te bereiken. Bovendien zijn er extra kosten omdat het slijpen van een ideal geslepen diamant meer tijd en vakmanschap vergt.

Gradaties van slijpen voor briljant geslepen diamanten:

  • Ideal 
  • Excellent
  • Very Good
  • Good
  • Fair
  • Poor

Koop nooit fair / poor geslepen diamanten.  Geef uw geld niet uit aan slecht geslepen diamanten.  Je kunt beter een zirkonia kopen dan een diamant die niet goed schittert.

Cut betekent dat de diamant op een speciale manier geslepen moet worden zodat de verhoudingen en de verfijning van de diamanten steen optimaal worden. Door een bepaalde manier van slijpen krijgt de diamant zijn bijzondere schittering. De vorm waarin de diamant geslepen wordt hangt af van de basisvorm van de ruwe diamant.

De vakkundige manier waarop een briljant uit een ruwe diamant is geslepen doet ook veel met de unieke kwaliteit van diamanten – stralen en schitteren – en dus ook met de prijs. Het gewicht van de ruwe edelsteen neemt daarmee alleen maar af: soms wordt wel 70 % van een ruwe diamant weggeslepen om er een perfecte diamant van te slijpen.

Verschil briljant en diamant

Verreweg de bekendste slijpvorm van diamant is ‘briljant geslepen’ (afgekort tot briljant). Dit betekent dus dat briljant de naam van de slijpvorm is, en diamant de grondstof. De naam is afgeleid van het Franse woord ‘brilliant’ of schitterend. De voorgeschreven schuine vlakken (facetten) geven de lichtval in een diamant optimaal door. Hoe beter dat effect bereikt wordt door de diamantslijper, hoe groter de waarde van diamanten en briljanten kan zijn. Dit is dus van groot belang voor het bepalen van de uiteindelijke diamantprijs.

Diamant prijsfactoren

Diamant prijzen stijgen exponentieel naarmate het gewicht hoger wordt. Niet alleen ten gevolge het toegenomen gewicht maar ook van de hogere prijs per karaat. Een 0.99ct diamant is slechts ongeveer 1% meer gewicht dan een vergelijkbare diamant met een gewicht van 0.98ct.  Maar de waarde van een 1.00ct diamant is ongeveer 20% meer dan een vergelijkbare 0.99 crt diamant. Deze prijs geldt wel voor perfect geslepen briljanten. Een klein verschil in gewicht kan dus veel uitmaken in prijs. Bij mindere kleuren en lagere diamant kwaliteit zijn deze verschillen kleiner.

Diamant prijs bij goed geslepen diamant

Een ideaal geslepen briljant van 1.00 karaat heeft een diameter van 6.5 mm. Een briljant van 1.00 karaat kan ook 6 mm. meten. Voor zijn gewicht heeft deze diamant niet de juiste diameter en zal niet optimaal schitteren. Zo’n soort steen is “te dik“  geslepen. U kunt in zo’n geval beter voor een diamant van 6 mm. kiezen met een gewicht van 0.80 karaat. Buiten het mindere gewicht valt deze briljant ook in een goedkopere gewicht categorie. U bespaart dus een heleboel geld, en de diamant van 0.80 schittert mooier dan een even grote ( diameter ) briljant van 1.00 karaat. We praten hier dus alleen over diameter want dat is wat u ziet in de ring, en niet over gewicht

Slijpsel belangrijk bij de prijs van een diamant

Door de 20% prijs stijging van een 0.99ct diamant naar een 1.00ct diamant kunt u zich voorstellen dat een diamantslijper er alles aan zal doen dit gewicht van 1.00 karaat te behalen. Een diamant kan dus erg goedkoop lijken maar als hij slecht geslepen is betaalt u nog te veel.

Prijs diamant bij online aanbieder

De prijzen van diamanten kunnen sterk verschillen per plaats en per handelaar. Online-winkels zijn vaak tot 35 % goedkoper, omdat ze geen verkooppersoneel en showroom hoeven te bekostigen. Voordat een diamant aangeschaft wordt, is een goede prijsoriëntatie aan te bevelen. De grootste winst is te behalen bij de inkoop. Als u uw diamant wil verkopen zijn er kleine verschillen in waarde.

Diamanten aangeboden op Catawiki.

Diamanten aangeboden op Catawiki.

Ik krijg dagelijks diamanten aangeboden die gekocht zijn op Catawiki.

Hoe kunt u denken dat u zonder enige kennis, een diamant gekocht op een veiling platform waar maandelijks 14 miljoen mensen naar kijken, direct met winst kan verkopen aan een winkel of diamanthandelaar.

Bovenop de hamerprijs betaalt u ook veilingkosten en verzendkosten. De verkoper betaalt ook veilingkosten, en als u een diamant koopt van buiten de EU betaalt u ook nog eens 21% b.t.w.

Het kan goedkoop lijken maar een diamant die kleurbehandeldclarity enhanced of een diamantcertificaat heeft van bijvoorbeeld EGL of IGS is onverkoopbaar aan een diamanthandelaar. Zelfs een certificaat van de GIA of HRD zegt niet alles want niet alleen kleur en kwaliteit zijn belangrijk. Vaak worden er diamanten aangeboden met een goed certificaat maar met verhouding FAIR. Als u een diamant van 0.50 crt koopt met deze verhouding valt deze in de prijsklasse 0.50-0.69 maar deze heeft slechts een diameter van een diamant van 0.40 crt Deze diamant van 0.40 crt valt in een goedkopere groep en zal als deze goed geslepen is en op verhouding, veel mooier schitteren.

Een goede diamant kost geld en het is uitkijken geblazen bij zogenaamde koopjes.

Een certificaat voor diamanten

Je kunt een diamant laten voorzien van een certificaat. Dat laat je doen door de HRD (de Antwerpse Hoge Raad voor Diamant) of door de Amerikaanse instantie GIA. Zij vermelden op het certificaat nooit de waarde van een diamant, maar wel – puur technisch – de kwaliteit op basis van de vier C’s: Colour, Clarity en Cut (kleur, kwaliteit van de lichtval, zuiverheid en mate van slijpen). Met name aan de cut, het slijpsel, wordt in het certificaat veel aandacht besteed. De vierde C, Carat, is eenvoudig met een nauwkeurige weegschaal te bepalen.

Hoe herkent u een synthetische diamant?

Tot voor kort werden kleurloze synthetische diamanten vrijwel niet aangetroffen op de markt. De eerdere gebruikte methodes waren niet goed in staat deze te vervaardigen. Om die reden waren er vooral gekleurde synthetische diamanten in omloop, met name gele en oranje gele kleuren waren veelvoorkomend. De kleuren roze en blauw waren er wel, maar in mindere mate. Nu het CVD-proces in opkomst is, is het eenvoudiger geworden ook kleurloze synthetische diamanten te maken. Geslepen stenen worden tegenwoordig, al dan niet sporadisch, aangeboden vanuit de Verenigde Staten.

Het herkennen van synthetische diamanten wordt bij de kleurloze varianten nog meer bemoeilijkt. Het is zeker niet eenvoudig hen te onderscheiden van de natuurlijke diamanten. Er zijn fabrikanten die ter herkenning inscripties maken, echter kunnen deze eenvoudig verwijderd worden. Voor de nieuwe generatie kleurloze CVD diamanten geldt dat dat er hightech apparatuur voor benodigd is om deze te kunnen onderscheiden. Een voorbeeld van een apparaat die tot analyse in staat is, is de Diamondview. Dit apparaat geeft de mogelijkheid de interne kristalstructuur te bestuderen. Hierdoor zijn kleine verschillen tussen de natuurlijke en synthetische diamant te zien. Zo wordt het ietwat eenvoudiger de synthetische diamant te herkennen.

Hoe worden synthetische diamanten vervaardigd?

Deze stenen worden door middel van het zogenoemde CVD-proces (chemical vapor deposition) gevormd. Dit CVD-proces dateert al vanaf 1954, toen het eerste patent werd aangevraagd. Vanaf 1980 werd de techniek er achter pas echt begrepen en ingezet. Vanaf 1956 waren er ook al wel andere technieken beschikbaar, echter waren deze niet voldoende in staat de waardevollere kleurloze diamanten te maken. Deze CVD methode is momenteel erg populair vanwege het feit dat deze wél in staat is een kleurloze synthetische diamant te vervaardigen.

Het ontstaan van de synthetische diamant heeft een kunstmatige achtergrond waarbij meerdere scheikundige elementen ingezet worden. Men maakt een mengsel van koolwaterstofgas en waterstof. Dit mengsel wordt verhit en geplaatst in een vacuümkamer onder een zeer lage druk. Onder normale omstandigheden zal dit mengsel omgezet worden in grafiet of een ander dergelijke vorm. Echter, in een CVD-kamer wordt een deel van de waterstof omgezet in atomair waterstof, welke diamantvorming bevordert. De reden hiervan is dat diamant stabiel is in een dergelijke omgeving. Er wordt tevens gebruik gemaakt van een klein diamantdeeltje, waar het verhitte gasmengsel zich aan hecht. Hierdoor groeit de synthetische diamant steeds met kleine stappen. Dit proces wordt eindeloos herhaald, totdat de gewenste grootte en structuur is bereikt.

In- en verkoopprijs van een diamant

Je hebt dus de 4 C’s die een objectieve waarde van de diamant bepalen. Maar de prijs die je bij een juwelier of inkoper krijgt voor een diamant is ook afhankelijk van andere, meer subjectieve factoren:

  • Koopt hij hem voor de voorraad of heeft hij er al een klant voor.
  • Persoonlijke voorkeur. De een houdt van een witte piqué steen, de ander wil per se flawless en vindt de kleur weer minder belangrijk.
  • Als hij voldoende voorraad heeft zal hij de steen alleen kopen als hij echt goedkoop is. Heeft hij er met spoed een nodig, dan is hij waarschijnlijk bereid meer te betalen.

Daarnaast heeft een juwelier of inkoper ook indirecte kosten, die gedekt moeten worden.

  • Vaak vestigt een juwelier zich in de duurdere winkelstraten, met de hoogste huren.
  • Hij heeft goed geschoold, deskundig personeel in dienst.
  • Grote kostbare voorraad en een lage omloopsnelheid.
  • Voor zijn voorraad diamanten betaalt de juwelier hoge verzekeringspremies.

Al deze kosten worden doorberekend aan u, met daar bovenop nog 21 % btw.

Omgekeerd kun jij als klant ook overwegingen hebben:

  • Zit je krap bij kas, dan ben je geneigd sneller een bod te accepteren.
  • Ben je erg gehecht aan de diamant, dan zal het bod hoog genoeg moeten zijn om tegen het verlies op te wegen.

Persoonlijke situaties spelen dus een rol bij het bepalen van de waarde die een diamant voor jou persoonlijk heeft.

Kan een diamant stuk gaan?

Diamant is het hardst bekende mineraal maar deze kan toch stuk gaan en dan vooral op de rondist. Dit is het zwakste punt van een diamant. De diamant kan aan de rondist beschadigd zijn bij het inzetten. Sommige insluitsels kunnen worden verborgen door de zetting (pootje erover) Bij opengezette stenen kunnen er ook stukjes afgesprongen zijn door het dragen en bij oude diamanten zijn de facetten aan de bovenkant vaak afgesleten. Deze zijn dan een beetje ruw en grijsachtig. De hele diamant moet dan opnieuw geslepen worden.

Er worden weinig foutloze diamanten in de natuur gevonden, waardoor deze diamanten zeer waardevol kunnen zijn.

Kwaliteit (Clarity)

Een misverstand is dat men meent dat alleen diamanten met een hoge zuiverheid mooi zijn. Met het blote oog is een insluitsel SI1 of SI2 niet te zien.

Laat uw diamant taxeren

Natuurlijk voorkomende onzuiverheden worden insluitsels genoemd. Insluitsels zijn natuurlijke mineralen, koolstof deeltjes of breuken, tijdens het ontstaan diep in de aarde. De meeste van deze insluitsels zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar ze kunnen invloed hebben op de manier waarop het licht wordt gereflecteerd binnen de diamant. Insluitsels zijn er in verschillende vormen, zoals:

  • kristallen
  • wolken

De meeste insluitsels zijn niet zichtbaar voor het blote oog, tenzij 10 x vergroot, en zijn als een vingerafdruk.

Om insluitsels te bekijken gebruikt men een loupe die 10x vergroot. Een diamant is dus “loupe clean“ als er bij een vergroting van 10x geen insluitsels te zien zijn.

Bij een 20x vergroting kunnen er best insluitsels te zien zijn maar 10 x heeft men afgesproken

Welke insluitsels (clarity) zijn er?

Insluitsels zijn gerangschikt op een schaal van aflopende kwaliteit. De kwaliteit varieert van IF (Flawless-zuiver) naar Pique (PI). Zelfs met een loep,zijn insluitsels zoals VVS (very very small) en VS (very small) erg moeilijk te vinden. Alleen met een geoefend oog bij de juiste verlichting (daglichtlamp) kan je de clarity goed beoordelen.

 

 

 

 

 

 

Positie van insluitsels

  •         het aantal,
  •         de grootte
  •         de aard (wit of zwart insluitsel)
  •         positie van insluitsels. Een insluitsel in het midden of aan de zijkant van een diamant

Deze factoren hebben gevolgen voor de verspreiding van het licht waardoor de diamant minder gaat flonkeren.

Prijs diamant

Wat kost een diamant?

Het is onmogelijk is een standaard prijs voor een diamant te geven. De vier C’s zijn samen bepalend voor de waarde van uw diamant.

Briljant of diamant?

De meest verkochte diamanten zijn rond geslepen en hebben 57 facetten. De naam hiervan is briljant. Briljant is dus de naam van de slijpvorm, de grondstof is diamant.

Omdat er veel vraag naar de ronde briljant is, is de prijs hoog. Naast de briljant zijn er ook andere vormen, zoals emerald, markies, Princess, ovaal en peervormig.

Proporties bepalen de waarde

Tegenwoordig is de wijze van slijpen van een briljant van een steeds groter belang. De GIA en HRD zijn dan ook overgegaan om i.p.v. twee eigenschappen ( finish, proportion ) nu drie eigenschappen te benoemen (finish, proportion, polish)

Voor de Tweede Wereldoorlog werden briljanten voornamelijk geslepen in Amsterdam en Antwerpen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam India, voornamelijk door de lage arbeidskosten, steeds meer in beeld. Kwalitatief was het slijpwerk niet zo goed als dat uit Amsterdam en Antwerpen, maar door die lage kosten werd het wel interessant om ook kleinere stenen te laten slijpen. Inmiddels is ook India te duur geworden en worden steeds meer diamanten in China geslepen, waar overigens wel een heel hoge kwaliteit gehaald wordt.

Ruwe diamant met certificaat.

Bij ruwe diamant zit nooit een certificaat. Elk insluitsel wat hierop vermeld zou staan probeer je eruit te slijpen Je slijpt ongeveer 50 tot 70% van de ruwe steen af. De eventuele insluitsels probeer je indien mogelijk altijd weg te slijpen.

Verschillende slijpvormen

Een ongeslepen diamant kan geslepen worden in verschillende vormen. De briljant is de slijpvorm die het meest gebruikt worden. Deze vorm werd in 1919 bedacht door de Antwerpse Marcel Tolkowsky. De briljant heeft een ronde vorm en 57 facetten.

Ander vormen zijn bijvoorbeeld:

  • Ovaal: bestaat uit 56 facetten
  • Marquise: opgebouwd uit 56 facetten, lensvormig
  • Princess: bestaat uit 76 facetten en heeft een rechthoekige vorm
  • Peer: heeft 58 facetten , vorm van een waterdruppel
  • Hartshape: hartvorm zoals het woord al zegt
  • Emerald cut: bestaat uit 48 tot 50 facetten. De diamant is rechthoekig met afgeplatte hoeken.

Grootste ongeslepen diamant

De meeste ruwe diamanten komen uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Australië en Rusland. De grootste ongeslepen diamant werd gevonden in 1905, de Cullian .Deze diamant weegt 530.2 karaat en kost naar schatting 338 miljoen euro. De Cullian werd gekloofd en geslepen door de Amsterdammer Joseph Asscher. Het kloven kostte Asscher zoveel inspanning, dat hij flauwviel toen
hij klaar was. De Cullian werd ongeslepen tot 96 kleine en 9 grote diamanten. Deze diamanten werden verwerkt in Britse kroonjuwelen is onregelmatig. Een diamant met weinig insluitsels is zeldzaam en dus kostbaar.

Vindplaatsen van ruwe diamant

Meer dan 4000 jaar geleden werden de eerste diamanten ontdekt in India. De moderne diamantindustrie begon pas aan het eind van de 19e eeuw in de Zuid-Afrika. Een jongen vond een ruwe diamant van 21.25 karaat. Later ontdekte een herder op ongeveer dezelfde plek een diamant van wel 83.5 karaat. Dit was genoeg reden om de eerste grote mijn te openen, de ‘Kimberley mijn. Tegenwoordig worden de meeste diamanten gevonden in Zuid-Afrika, Australië, Botswana, Namibië en Rusland.

Bewerking van ruwe diamanten

Een ruwe diamant is nog niet af. Het is nog maar een belofte van wat het kan worden. Een ruwe diamant moet geslepen worden. Dit slijpen is kostbaar en vraagt vakmanschap. Na het slijpen blijft er vaak nog maar 50% van het gesteente over. Door de bewerking ontstaat er een steen met bijzonder kleurenspel en schittering. Om tot een prijs te komen wordt de diamant beoordeeld op 4 criteriapunten: gewicht, kleur, zuiverheid en slijpvorm.

Ruwe diamant prijs

Ruwe diamant prijs

De prijs van ruwe diamant bepalen kan niet zonder de diamant in werkelijkheid te beoordelen met een loupe.

Je kan dus nooit:

  1. ruwe diamant kopen van een foto of op internet
  2. ruwe diamant kopen zonder vakkennis
  3. zonder verstand te hebben van de markt.
Ruwe of ongeslepen diamant kopen is een vak waar zeer veel vakkennis en jarenlange ervaring voor nodig is

Illegale import van ruwe diamant.

De ruwe diamanten die toch op de markt komen zijn uit kleine illegale mijnen of is gestolen. Er is nog een ander probleem want ruwe diamanten die verhandeld worden moeten vergezeld gaan van een Kimberly certificaat. Zonder dit certificaat van oorsprong is het strafbaar diamanten in de EU te importeren.

Ongeslepen diamant kopen.

Zelf een ruwe of ongeslepen diamant te kopen op bijvoorbeeld een veilingsite is een onverstandig besluit. Slechts een klein gedeelte van de jaarlijks gevonden ruwe diamant is geschikt om te gebruiken in sieraden. Meer dan 98 % wordt gebruikt in de industrie in bijvoorbeeld boren. U moet zichzelf de vraag stellen waarom een diamanthandelaar een ruwe diamant zou willen verkopen die hij ook zelf kan laten slijpen. Handelen in ruwe diamant is een beroep waar op wereldniveau in gehandeld wordt en de marges flinterdun zijn. Het zijn veelal grote beursgenoteerde bedrijven die het ruw delven en de gevonden ruwe diamant wordt aan geselecteerde handelaren, of in tenders bij opbod verkocht aan grote slijperijen in bijvoorbeeld India of China.

Ruwe diamant uit Afrika

Vaak krijg ik diamanten aangeboden uit Afrika. Weer geldt hier dat de handelaar echt wel zelf een ticket kan betalen naar Antwerpen of een andere plaats waar diamant verhandeld wordt. Waarom zou u, die totaal geen verstand heeft van ruwe diamant, benaderd worden om hier een koper in Europa voor te vinden. Betaal dan ook nooit geld vooruit, hoe mooi het verhaal ook klinkt. Als ik vertel dat ik zelf nog nooit 1 diamant gezien heb uit Afrika (of voor de juiste diamantprijs) is wat ik altijd hoor “maar dit is echt een heel goed contact, dit is anders”

Slijpen van ongeslepen diamant.

Slijpen van ongeslepen diamant.

Diamant is hardste mineraal ter wereld en kan alleen met diamant worden geslepen. Voor het slijpen wordt de ongeslepen diamant eerst gezaagd of gekloofd. Bij het slijpen wordt ervoor gezorgd dat er zoveel mogelijk  gewicht van de diamant over blijft. Meestal blijft na het slijpen tussen 30 tot 50% over. De kwaliteit van het slijpen, Cut is zeer belangrijk voor de waarde van de diamant. Koop daarom altijd een diamant met minimaal slijpsel Good.

Een ongeslepen diamant is een ruwe diamant. Een ongeslepen diamant oogt dof en heeft nog geen glans en schittering. Een ruwe diamant moet nog geslepen worden en het slijpen is een kostbaar en tijdsintensief proces. Een ongeslepen diamant kost dan ook minder dan een geslepen diamant. Ruwe of ongeslepen diamant kopen is een vak waarvoor jarenlange ervaring benodigd is.

De grootste marge heeft de juwelier en de belastingdienst in de vorm van BTW. Vergelijkt u de diamantprijzen van een willekeurige webwinkel in Nederland met het grootste beursgenoteerde platform www.jamesallen.com U zult zien dat hier de diamantprijzen tot 50% minder zijn dan een winkel in Nederland

Synthetische diamant

Naast de natuurlijk gevormde diamanten, is de synthetische diamant tegenwoordig in opkomst. Dit is een diamant die door verscheidene handmatige processen tot stand is gekomen en zodoende niet authentiek is. De verschillen tussen de natuurlijke diamant en deze variant zijn echter moeilijk waarneembaar.

Wat is de waarde van een diamant?

En waarom wijkt de in- of verkoopprijs daar zo van af?

Als je kijkt naar de waarde van een diamant gaat de stelling ‘hoe groter, hoe duurder’ lang niet altijd op. Er zijn meer factoren dan alleen de grootte en het gewicht, die de waarde van een diamant of briljant bepalen (briljant is de benaming voor de meest voorkomende slijpvorm van een diamant). De waarde hangt af van de score op vier factoren, die we ook wel de vier C’s noemen.

  • Clarity (zuiverheid). De zuiverheid van een diamant wordt met een 10 x vergrotende loep bepaald. Zijn er geen verontreinigingen, ook wel insluitsels genoemd, te zien, dan is de diamant loepzuiver, oftewel flawless. Een diamant met insluitsels die met het blote oog zichtbaar zijn wordt piqué genoemd.
  • Colour (kleur). Volkomen kleurloze diamanten zijn zeer zeldzaam en daarom ook heel waardevol. Vaak hebben diamanten een gele of bruine gloed. De intensiteit van die gloed wordt aangegeven met de letters D tot en met M. D is kleurloos en M betekent een intense kleur. Heel zeldzaam zijn de zogeheten ‘natural fancy colour’ diamanten, die van nature groen, rood, roze, blauw, amber, goud of geel gekleurd zijn. Bepaalde diamanten verspreiden onder een ultraviolet lamp fluorescentie, een blauwachtig schijnsel. Dit is een eigenschap die de waarde negatief beïnvloedt bij een diamant met een hoge kleurintensiteit terwijl het bij een diamant met een lage kleurintensiteit weer een voordeel kan zijn. De diamant toont dan witter.
  • Carat (gewicht). Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat (‘carat’ in het Engels). 1 karaat is 0,2 gram, het gewicht van een zaadje van de johannesbroodboom. De Griekse naam voor die boom is Keration, vandaar de naam karaat.
  • Cut (slijpen). De schittering bepaalt in grote mate de waarde van een diamant. Die schittering wordt verkregen door de ruwe diamant te slijpen. Soms gaat daarbij wel de helft van het gewicht verloren, maar als de steen vakkundig geslepen is, is dat toch de moeite waard. Een goed geslepen diamant weerkaatst het licht op schitterende wijze en zal daarom meer waard zijn. De meest voorkomende slijpvorm is briljant.

De waarde van een diamant of briljant neemt toe, naarmate hij hoger scoort op al deze factoren.

Waarom leveren sieraden gezet met kleine stenen zo weinig op?

Ga je naar een juwelier of inkoper om een sieraad met diamanten te verkopen, dan kan de prijs soms tegenvallen. Vaak krijg je niet het bedrag terug waarvoor het sieraad gemaakt is. Dat heeft diverse redenen:

  • In de aankoopprijs zitten alle kosten, die de verkopende juwelier heeft gemaakt. Ook de eventuele marge van de groothandel zit in het aankoopbedrag.
  • De inkopende juwelier houdt ook rekening met zijn kosten.
  • Vaak zijn gouden of zilveren sieraden met diamanten op maat gemaakt. Het is meestal onmogelijk om ze aan te passen aan een nieuwe koper. Daarom berekent de inkoper meestal het goud- of zilvergehalte en de waarde van de afzonderlijke diamanten.
  • De waarde van de, meestal, kleine diamantjes uit een sieraad is beperkt. Bovendien verschillen ze vaak onderling in grootte, waardoor het voor de juwelier moeilijk is een nieuw sieraad te maken. Bovendien gaan diamantjes soms stuk bij het demonteren.
  • Vroeger was het slijpsel nog niet zo belangrijk voor de waarde. Nu is dat wel het geval, waardoor de matig geslepen diamanten uit je sieraad minder waarde hebben.

Op internet zijn maandelijks veilingen van uit sieraden verwijderde diamanten. Je kunt dan bieden op partijen, die verkocht worden door grote Amerikaanse opkopers. Per karaat leveren diamanten op die veilingen tussen de 50 en 150 dollar op. Een briljantje van 0.03 karaat uit een trouwring zou dan bijvoorbeeld tussen de 1,50 en 4,50 euro kosten. Vaak kopen fabrikanten deze partijen op om er ‘antieke’ sieraden van te maken. Ook Indiase slijperijen zijn er tuk op. Zij slijpen de stenen opnieuw, sorteren ze en verkopen ze dan weer door.

In- en verkoopprijs van een diamant

Je hebt dus de 4 C’s die een objectieve waarde van de diamant bepalen. Maar de prijs die je bij een juwelier of inkoper krijgt voor een diamant is ook afhankelijk van andere, meer subjectieve factoren:

  • Koopt hij hem voor de voorraad of heeft hij er al een klant voor.
  • Persoonlijke voorkeur. De een houdt van een witte piqué steen, de ander wil per se flawless en vindt de kleur weer minder belangrijk.
  • Als hij voldoende voorraad heeft zal hij de steen alleen kopen als hij echt goedkoop is. Heeft hij er met spoed een nodig, dan is hij waarschijnlijk bereid meer te betalen.

Daarnaast heeft een juwelier of inkoper ook indirecte kosten, die gedekt moeten worden.

  • Vaak vestigt een juwelier zich in de duurdere winkelstraten, met de hoogste huren.
  • Hij heeft goed geschoold, deskundig personeel in dienst.
  • Grote kostbare voorraad en een lage omloopsnelheid.
  • Voor zijn voorraad diamanten betaalt de juwelier hoge verzekeringspremies.

Al deze kosten worden doorberekend aan u, met daar bovenop nog 21 % btw.

Omgekeerd kun jij als klant ook overwegingen hebben:

  • Zit je krap bij kas, dan ben je geneigd sneller een bod te accepteren.
  • Ben je erg gehecht aan de diamant, dan zal het bod hoog genoeg moeten zijn om tegen het verlies op te wegen.

Persoonlijke situaties spelen dus een rol bij het bepalen van de waarde die een diamant voor jou persoonlijk heeft. Een vaste formule voor het antwoord op de vraag “wat is de waarde van mijn diamant” bestaat helaas niet.

Wat is een Karaat?

Het aantal karaat zegt iets over het gewicht van de diamant of briljant. Een karaat is 200 milligram (een vijfde gram), Een karaat is onderverdeeld in 100 punten. Een kleiner briljantje kan dus worden gewogen met twee cijfers achter de komma: 0.18 karaat, in vaktermen heet dat 18 punten. Het gewicht van de diamanten wordt uitgedrukt in Carat (karaat). Hoe zwaarder de diamant, hoe hoger de diamantprijs.

Wij kopen diamanten met of zonder certificaat

Diamanten met een uitzonderlijke kwaliteit en grootte hebben vaak een diamantcertificaat bewijs van de echtheid. Ook als u geen certificaat heeft kunt u bij Argentum Aurum terecht voor het verkopen van uw diamanten. Alle diamanten worden namelijk persoonlijk en ter plaatse  nauwkeurig beoordeeld door een lid van de Beurs voor den Diamanthandel in Amsterdam. Zo bent u verzekerd van een deskundige beoordeling.

Diamanten sieraden verkopen

Heeft u geen losse diamant maar wilt u diamanten sieraad verkopen? Ook dan kunt u bij Argentum Aurum terecht. Verder zijn wij gespecialiseerd in de inkoop van luxe horloges, merksieraden en andere kostbaarheden.

Zijn het echte diamanten?

Heeft u stenen waarvan u niet zeker weet of deze echt zijn, of enige waarde vertegenwoordigen, bijvoorbeeld uit een erfenis? Aarzel dan niet om eens langs te komen. De taxateurs van Argentum Aurum nemen graag de tijd om uw juwelen of sieraden te inspecteren en u meer te vertellen over het soort diamant, de echtheid en de waarde.

WhatsApp icon